حسابداری اصطلاحی است که به فرآیندهایی مشخص به منظور شفاف و قابل فهم کردن مسائل مالی در شرکتها اطلاق میشود. هدف اصلی حسابداری ثبت و گزارش تراکنشهای مالی، عملکرد مالی، صورت سود و زیان و جریانهای نقدی یک شرکت است. در واقع این گزارشها، به مدیران و سهامداران شرکتها این اجازه را میدهند تا عملکرد کسبوکار خود را ارزیابی کنند.
افراد در تیم مالی، حسابداری و حسابرسی هستند که تمام این کارها را انجام میدهند و مسئولیت هر کدام از این مواردی را که عنوان کردیم، بر عهده افراد مختلف در این بخش است.
چرا باید حسابداری بلد باشیم؟
چه فردی کارآفرین باشید که برای حساب و کتاب امور مالی شرکت خود نیاز به دانش حسابداری داشته باشید و چه یک حرفهای در کسبوکار که تلاش میکند تا فرآیند تصمیمگیری مالی سازمان خود را بهتر درک کند و در آن مشارکت داشته باشد، یا حتی فردی که میخواهد از امور مالی شخصی خود خبر داشته باشد، در تمام این موارد حسابداری و یادگیری آن به شما کمک خواهد کرد. به صورت کلی، یادگیری حسابداری مزایای زیر را بههمراه دارد:
انواع حسابداری
حسابداری را میتوان به دو دسته حسابداری مالی و حسابداری مدیریتی طبقهبندی کرد.
حسابداری مالی
حسابداری مالی شامل تهیهی دقیق صورتهای مالی میشود. تمرکز حسابداری مالی بر این است که عملکرد مالی یک کسبوکار را، تا حد امکان دقیق اندازهگیری کنید. در حالی که تهیه صورتهای مالی استفادههایی خارج از سازمان دارد، اما از این صورتها برای مدیریت داخلی نیز استفاده میشود چرا که به تصمیمگیریهای مالی بسیار کمک میکنند.
حسابداری مدیریتی
حسابداری مدیریتی اطلاعات جمعآوری شده از حسابداری مالی را تجزیه و تحلیل میکند. در واقع، میتوان حسابداری مدیریتی را فرآیند تهیه گزارش از تمام اطلاعات بهدست آمده از حسابداری مالی دانست. این گزارشها به تیم مدیریت در اتخاذ تصمیمات تجاری استراتژیک و تاکتیکی کمک خواهند کرد و در این راه استفاده میشوند.
حسابداری مدیریتی فرآیندی است که به یک شرکت اجازه میدهد تا با بررسی اطلاعات حسابداری، بهترین تصمیمات را در مراحل بعدی روند مالی داشته باشند و به مدیران داخلی کسبوکار نیز، این فرصت را میدهد تا حداکثر کارایی را در کار خود داشته باشند.
نمونهای از حسابداری مدیریتی، حسابداری بهای تمام شده است. حسابداری بهای تمام شده، بر تفکیک دقیق هزینهها برای کنترل هزینهها متمرکز است. حسابداری مدیریتی، از اهمیت بالایی در فرآیند تصمیمگیریهای مالی در شرکتها برخوردار است.
امکان ندارد شرکتی فعالیت خود را آغاز کند و فردی بهعنوان حسابدار در آن شرکت مشغول به کار نشود. هر چقدر هم کارفرما و کارآفرین به مباحث حسابداری اشراف داشته باشد، باز هم زمان برای بررسی امور مالی کم خواهد داشت و بنابراین، نیاز به حسابدار و تیم حسابداری در هر شرکتی وجود دارد.
طبق پیشبینیها، موقعیتهای شغلی حسابدار و حسابرس بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۳۰ حدود ۷ درصد رشد خواهند کرد. اگر در حوزه حسابداری تحصیل کرده باشید و یا در این حوزه معتبرترین گواهینامهها را داشته باشید، فرصتهای استخدامی بسیاری پیش روی خود خواهید داشت و میتوانید در شاخههای مختلف حسابداری مشغول به کار شوید.
مزایا و معایب مشاغل حسابداری
مشاغل حوزه حسابداری نیز مانند دیگر مشاغل، مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه به این مزایا و معایب اشاره خواهیم کرد:
مزایای مشاغل حسابداری
یکی از مزایای مشاغل حوزه حسابداری این است که کارجویان گزینههای متنوعی برای کار در صنایع مختلف دارند. گزینههای شغلی در حسابداری متنوع است و شامل مشاغل آیندهدار میشود که بیشتر بر کیفیت زندگی متمرکز هستند. از این رو، انتخاب صنعت در زمان کاریابی نامحدود خواهد بود و کارجویان میتوانند برای فرصتهایی شغلیای اقدام کنند که به صنعت آنها علاقه دارند.
علاوه بر این، حسابداری یکی از حوزههای پایدار در بازار کار بهشمار میآید. هر شرکتی به حسابداری نیاز دارد و این یک شغل در حال رشد است.
معایب مشاغل حسابداری
یکی از معایب اصلی کار در حسابداری فشار کاری است. شرکتها برای ادامه حیات به حسابداری وابسته هستند، بنابراین نیاز به دقت و توجه به جزئیات در این حرفه بسیار مهم است.
علاوه بر این، برخی وظایف در حوزه حسابداری دارای ضربالاجلهای سخت، ساعات کاری طولانیتر و محیط کاری پراسترستر هستند. این امر به ویژه برای حسابداران مالیاتی در فصل مالیات بیشتر صدق میکند. یکی دیگر از معایب حسابداری برای برخی افراد، خود موضوع حسابداری و سروکلهزدن با اعداد است.
افراد بسیاری مشاغل حوزه مالی، حسابداری و بیمه را انتخاب میکنند چرا که میدانند شرکتها برای باقی ماندن در بازار کار به رسیدگی به امور مالی نیاز دارند و به همین خاطر، این حوزه را حوزهی آیندهداری تلقی میکنند. آنها با ورود به مسیر شغلی حسابداری میتوانند صورتهای مالی شرکتهای دولتی و خصوصی را حسابرسی کنند و به عنوان مشاور در بسیاری از زمینهها از جمله مالیات، حسابداری و برنامهریزی مالی به شرکتها خدمات ارائه دهند.
شرکتهای کوچک ممکن است برای بخش حسابداری خود، تنها به چند فرد خبره در امور مالی اکتفا کنند. اما شرکتهای بزرگ، بخش حسابداری بزرگی نیز دارند که افراد با تخصصهای مختلف در آن مشغول به کار هستند. برخی از این مشاغل و زمینههای تخصصی حوزه حسابداری به شرح زیر است:
تماس با ما