برخی سازمانها و شرکتها در آگهیهای استخدامی خود در بخش حسابداری، مدرک دانشگاهی را به عنوان یک الزام قرار میدهند. اما با این حال، برخی از مشاغل در حوزه مالی به مدرک تحصیلی نیاز ندارند و تجربه در آنها حرف اول را میزند. لیست زیر نمونههایی از مدارک دانشگاهی است که برای ورود به مسیر شغلی حسابداری میتوانید سراغ یکی از آنها بروید:
در نهایت و در زمان تحصیل، باید مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید، زیرا این مهارتها برای ایجاد روابط کاری قوی با افراد و تیمهای مدیریتی، ضروری هستند. دانشجویانی که در زمان تحصیل موفق و عالی عمل میکنند، در ریاضیات عالی هستند و مهارت بالایی در سازماندهی، تجزیه و تحلیل و ریاضیات دارند. مدرک لیسانس اولین گام برای آمادهسازی شما برای جستجوی شغل در حسابداری بهشمار میآید.
هیچ راهنمای یکسانی در مورد نحوه حسابدار شدن وجود ندارد. برخی از افراد با مدرک لیسانس در رشتههایی غیر از حسابداری مانند تجارت یا علوم داده مسیر شغلی حسابداری را شروع میکنند و پس از ورود به این حیطه و پیشرفت در آن، سراغ دریافت مدرک در ردههای بالاتر در رشتههای حسابداری میروند. برخی دیگر تصمیم میگیرند تا گواهینامههای معتبر را دریافت کنند، در حالی که دیگران روی کسب تجربه عملی و ارتقای مهارتها در حین کار تمرکز دارند.
اما با این حال، مراحلی برای ورود به حیطه حسابداری وجود دارد که میتوانید آنها را برای مسیر شغلی خود در نظر بگیرید. در ادامه این مراحل را بیان خواهیم کرد:
کسب مدرک لیسانس
برای ورود به مسیر شغلی حسابداری لازم است که در این رشته و یا رشتههای مرتبط تحصیل کنید. بسیاری از شرکتها به میزان تجربه حسابداران اهمیت میدهند، اما این روزها تحصیلات در امور مالی و حسابداری برای استخدام، امری مهم است. بنابراین چه بخواهید در بخش دولتی یا در بخش خصوصی یا در صنایع مالی مشغول به کار شوید، اولین قدم برای ورود به بازار کار حسابداری، گرفتن مدرک لیسانس است.
این فرصت برای شما فراهم است تا در دانشگاه با مفاهیم حسابداری به صورت تئوری آشنا شوید و همچنین دروس مهم دیگر مانند مالیات را نیز سپری کنید. علاوه بر مواردی که عنوان کردیم، مباحث زیر را نیز در دانشگاه سپری خواهید کرد:
انتخاب مسیر شغلی در حسابداری
در قدم بعد، باید تعیین کنید که میخواهید در کدام شاخه از حسابداری مشغول به کار شوید. دوست دارید در حوزه حسابرسی در شرکتها کار کنید و یا دوست دارید در امور مالی شرکت، بهبود کسبوکار و یا امور مربوط به حقوق و دستمزد مشغول به کار شوید.
اکثر حسابداران در زمینه خاصی از حسابداری کار میکنند. به عنوان مثال، افرادی هستند که حسابداری شرکتی یا دولتی را انتخاب میکنند، این در حالی است که برخی دیگر سراغ تخصصهای فرعی مانند مالیات یا حسابرسی میروند. تخصص شما احتمالا به مدرکی که کسب کردید مربوط میشود، اما تخصص را میتوانید بر اساس ترجیحات و مهارتهای شخصی نیز انتخاب کنید.
در زمان انتخاب زمینه تخصصی در حسابداری، به علایق خود توجه کنید و ببینید وظایف کدام شاخه را میتوانید انجام دهید. نمونههایی از تخصصهای حسابداری عبارتاند از:
کسب تجربه در دورههای کارآموزی
در زمان تحصیل و بلافاصله بعد از آن میتوانید سراغ کارآموزی بروید تا بتوانید مهارتهای لازم این شغل را کسب کنید. با کارآموزی حتی میتوانید مهارتهای خود را به کارفرما نشان دهید و زمینه را برای استخدام خود فراهم کنید.
با کسب تجربه در دوره کارآموزی، آماده ارسال رزومه برای فرصتهای شغلی شرکتها هستید. اما قبل از هر کاری، لازم است تا مجموعه مهارتهای خود را توسعه دهید.
کسب مهارتهای حسابداری
مانند هر شغل دیگری، برای ورود به حوزه مالی و حسابداری نیز باید مجموعه مهارتهای مورد نیاز را داشته باشید. این مهارتها میتوانند مهارتهای ذاتی و یا مهارتهایی باشند که از طریق تحصیل در دانشگاه و تمرین بهدست میآورید. برخی از مهمترین مهارتهای مورد نیاز در حوزه حسابداری عبارتاند از:
دریافت گواهینامههای حسابداری
وقتی تصمیم میگیرید که در مسیر شغلی حسابداری قدم بردارید، باید بدانید که این حرفه به مجموعه مهارتها در کنار تمرین نیاز دارد. برای کسب مهارتها در این حوزه و اعتبار خود به عنوان یک فرد حرفهای در حسابداری، میتوانید سراغ دورههای معتبر و کسب گواهینامههای آنها بروید. این گواهینامهها را میتوانید در رزومه خود بیاورید و با کمک آنها توانایی و دانش خود در حسابداری و امور مالی را اثبات کنید.
ساخت رزومهی حرفهای
این روزها داشتن رزومهی حرفهای و مطابق استاندارد جهانی، به یکی از اصلیترین فاکتورها در افزایش شانس استخدام تبدیل شده است. رزومه شما برای فرصتهای شغلی حسابداری، باید مجموعهای از مهارتها، سوابق کاری، مدارک تحصیلی و گواهینامهها باشد. در صورتی که سابقه کاری چندانی ندارید، میتوانید به آنچه در دوره کارآموزی به دست آوردید، اشاره کنید. دستاوردهای خود در دوره کارآموزی را با عدد و رقم در رزومه بیاورید و مهارتهای مرتبط با شرح شغلی را نیز به آن اضافه کنید.
اقدام برای فرصتهای شغلی
با در دست داشتن مدرک تحصیلی، رزومهی حرفهای و کولهباری از تجربه و مهارت، آماده خواهید بود که کاریابی خود را آغاز کنید و برای فرصتهای شغلی شرکتها اقدام کنید. فراموش نکنید که با بهدست آوردن شغل نیز، مسیر شغلی شما در حوزه حسابداری به پایان نرسیده است و باید یادگیری را در رأس کارهای خود قرار دهید.
فعالیت در راستای شبکهسازی
شبکهسازی یکی از بهترین راهها برای ورود به حوزه حسابداری و آشنایی با افراد فعال در این حیطه است. برای شبکهسازی میتوانید در دورههایی که شرکتها برگزار میکنند شرکت کنید، به سمینارهای این حوزه بروید و یا حتی در نمایشگاههای کار شرکت کنید و با افراد جدید در حوزه مالی و حسابداری آشنا شوید.
در صورتی که در حسابداری و امور مالی تازه کار هستید، میتوانید به کار به صورت رایگان در شرکتهای نوپا نیز فکر کنید. با این کار علاوه بر گسترش مجموعه مهارتهای خود در این حوزه، میتوانید خود را به عنوان فردی مشتاق و حرفهای معرفی و شرکتهای بسیاری را به سمت خود جذب کنید.
کسب مدرک کارشناسی ارشد حسابداری (اختیاری)
علیرغم رشد صنعت مالی، اما با این حال، حسابداری همچنان یک حوزه رقابتی باقی مانده است و افراد برای کسب فرصتهای شغلی کار سختی پیش روی خود دارند. برای کار در شرکتهای برتر و رقابت برای موقعیتهای شغلی پردرآمد، باید از سایر حسابداران متمایز شوید. کسب تجربه و آموزش به شما در این امر کمک خواهد کرد.
کسب مدرک کارشناسی ارشد در حسابداری میتواند به شما دانش عمیقتری از این صنعت بدهد و پتانسیل درآمد شما را افزایش خواهد داد. همچنین به کارفرمایان نشان میدهد که در پی کسب دانش در این حوزه هستید و در حوزه حسابداری اخلاق کاری، اراده و استعداد ذهنی دارید.
اگر مدرک لیسانس حسابداری و یا حتی یک مدرک مرتبط با حسابداری دارید، راحتتر میتوانید برای کارشناسی ارشد در رشتههای حسابداری اقدام کنید. اما اگر رشته شما در دوره لیسانس مرتبط با حسابداری نیست، باید پیش نیازهای این رشته را بگذرانید.
تماس با ما