مسیر شغلی و تحصیلی

مسیر شغلی برنامه نویسی

اگر به کدنویسی و برنامه نویس شدن علاقه دارید، مسیرهای مختلفی برای شما وجود دارد که می‌توانید با طی کردن آنها وارد این حوزه شوید. اما صرف‌نظر از اینکه چگونه قرار است وارد این حرفه شوید، باید به این نکته توجه کنید که برنامه نویسی به ترکیبی از آموزش و تمرین و نیاز دارد. این موارد در کنار هم هستند که به شما کمک می‌کنند تا در این مسیر به سمت موفقیت قدم بردارید. در ادامه به مراحل مسیر شغلی برنامه نویسی اشاره خواهیم کرد:

 به این فکر کنید چرا می‌خواهید برنامه نویس شوید

اگر می‌خواهید برنامه نویس شوید، ابتدا باید دلیل یادگیری این مهارت را مشخص کنید و از خود بپرسید که چقدر در برنامه نویسی جدی هستید. آیا واقعا دوست دارید این حرفه را یاد بگیرید؟ یا فقط می‌خواهید یادگیری آن را به رزومه خود اضافه کنید تا بتوانید پروژه بگیرید؟ جواب دادن به این سوالات به شما کمک خواهد کرد که راه درست را پیدا کنید.

صنعتی که می‌خواهید در آن کار کنید را انتخاب کنید

برای اینکه مسیر شغلی خود را از همان ابتدا منظم پیش ببرید، به دنبال مشخص کردن صنعتی باشید که می‌خواهید در آن کار کنید. دوره‌ی اینکه برنامه نویسان تنها می‌توانند در صنعت فناوری اطلاعات فعالیت کنند، به پایان رسیده است. امروزه شرکت‌ها در صنایع مختلف به دانش برنامه نویسان نیاز دارند. از این رو، به صنعت مورد علاقه خود فکر کنید و تمرکز اصلی خود را بر روی آن قرار دهید. شما می‌توانید یک برنامه نویس نرم افزار، توسعه دهنده وب، دانشمند داده یا توسعه دهنده برنامه موبایل شوید. هر نقش، به یک مجموعه مهارت‌های منحصر‌به‌فرد نیاز دارد.

 زبان برنامه نویسی خود را انتخاب کنید

پس از انتخاب صنعت و حوزه کاری خود، زمان آن فرا رسیده است که زبان برنامه نویسی خود را نیز شناسایی و انتخاب کنید. یادگیری زبانی که آینده دارد و شما نیز به آن علاقه دارید، در این مرحله ضروری است. برای شروع می‌توانید سراغ زبان‌هایی مانند پایتون، جاوا اسکریپت و روبی بروید.

 یادگیری را آغاز کنید

با مشخص شدن صنعت و همچنین زبان برنامه نویسی، می‌توانید آموزش را آغاز کنید. این آموزش می‌تواند به صورت خودآموز و بررسی وب‌سایت‌های رایگان و پولی باشد و یا اینکه، حضور در دانشگاه و گرفتن مدرک دانشگاهی باشد. از آنجایی که در ایران رشته‌ی برنامه نویسی نداریم، باید به رشته‌های جایگزین مانند کامپیوتر فکر کنید. در نهایت، دانشگاه، بوت‌کمپ، آموزش آنلاین و همچنین دریافت گواهینامه‌های معتبر می‌توانند قدم اول در مسیر شغلی برنامه نویسی باشند.

 مهارت‌های نرم و مهارت‌های مورد نیاز در برنامه نویسی را بهبود دهید

مانند هر شغل دیگری، برای ورود به حوزه برنامه نویسی نیز باید مجموعه مهارت‌های مورد نیاز را داشته باشید. این مهارت‌ها می‌توانند مهارت‌های ذاتی و یا مهارت‌هایی باشند که از طریق تحصیل در دانشگاه و تمرین به‌دست می‌آورید. برخی از مهم‌ترین مهارت‌های مورد نیاز در حوزه برنامه نویسی و فناوری اطلاعات عبارت‌اند از:

  • تسلط به زبان‌های برنامه نویسی
  • یادگیری مفاهیم برنامه نویسی و به‌کارگیری آنها در کار
  • مهارت در ریاضی
  • مهارت حل مسئله
  • مهارت در نوشتن
  • علاقه به کشف موضوعات و دانش جدید در فناوری
  • انگیزه بالا
  • توجه به جزئیات
  • نظم و دقت بالا
  • مهارت در مدیریت زمان
  • مسئولیت‌پذیری
  • صبر و تحمل بالا
  • مهارت در کار تیمی

پروژه خود را شروع کنید

صرف نظر از مسیر آموزشی که انتخاب می‌کنید، شروع پروژه‌های شخصی در برنامه نویسی راهی عالی برای کسب تجربه و توسعه مهارت‌ها است. این امکان برای شما فراهم است تا در زمان ارسال درخواست برای فرصت‌های شغلی برنامه نویسی، به این پروژه‌ها استناد کنید و با کمک آنها مهارت و دانش خود در برنامه نویسی را ثابت کنید.

با اجرای پروژه، به‌عنوان مثال طراحی وب‌سایت شخصی، می‌توانید اندوخته‌های خود در دوران آموزش را محک بزنید و از آنها در تجربه واقعی بهره بگیرید.

یکی از مهم‌ترین مراحل یادگیری برنامه نویسی، تمرین و استفاده از مهارت برنامه نویسی در ساخت نمونه کار است. وب‌سایت شخصی خود را با برنامه نویسی راه‌اندازی کنید، یک اپلیکیشن موبایل طراحی کنید و یا روی طراحی یک نرم افزار کار کنید. تمام این موارد می‌توانند رزومه شما را قوی و شانس استخدام شما را افزایش دهند.

پورتفولیوی خود را بسازید

هر فردی که در مورد کاریابی مشتاق باشد، حتما در پی ساخت نمونه کار می‌رود و این در مورد برنامه نویسان بیشتر نمود دارد. این روزها، رزومه و پورتفولیو حرف اول را در کاریابی می‌زنند و کارفرمایان به این نمونه کارها به عنوان سندی برای اثبات مهارت‌ها و دانش کارجویان توجه دارند.

پورتفولیو، مجموعه‌ای از بهترین کارهای شماست که در زمان درخواست شغلی و مصاحبه ارائه می‌دهید. پورتفولیو سندی واقعی از مهارت‌های شما است و ثابت می‌کند که شما بر زبان‌هایی که ادعا می‌کنید بلد هستید، تسلط دارید.

مشارکت در پروژه‌های منبع باز یکی از راه‌های عالی برای گسترش نمونه کار در برنامه نویسی است. اگر به یک پلتفرم منبع باز بپیوندید – مانند Github که یکی از پلتفرم‌های محبوب مبتدیان است - این فرصت را خواهید داشت که با توسعه دهندگانی همکاری کنید که روی پروژه مورد علاقه شما کار می‌کنند. در کنار این کار، انجمن‌ها و رویدادهای برنامه نویسی را فراموش نکنید! اینها می‌توانند فضاهای عالی برای شبکه سازی باشند.

شروع به جستجوی شغل کنید

این مرحله از مسیر شغلی برنامه نویسی، مانند دیگر مشاغل است. شما باید رزومه خود را آماده کنید، سراغ مراجع معتبر بروید و نمونه کارهای خود را برای قرار دادن در پورتفولیو جمع‌آوری کنید. شرکت در کنفرانس‌ها و رویدادهای برنامه نویسی جمعی نیز می‌تواند به شما در توسعه ارتباطات و شناخت بهتر صنعت کمک کند.

همه موارد فوق می‌تواند به شما در به دست آوردن سرنخ، یافتن شغل و استخدام در بهترین شرکت‌ها کمک کنند. در کنار این مواردی که عنوان کردیم، باید به مصاحبه نیز توجه کنید و مهارت خود در پاسخگویی به سوالات مصاحبه را بهبود دهید. باید بتوانید در مصاحبه خود را به خوبی معرفی کنید، اما به یاد داشته باشید که مصاحبه‌های شغلی برنامه نویسی وظایف عملی و فنی نیز دارند و برای این موارد نیز باید آماده باشید.

این روزها بازار برنامه نویسی داغ است، اما به یاد داشته باشید که پیدا کردن کار در حوزه برنامه نویسی بسته به موقعیت مکانی و نیازهای فعلی شما ممکن است چند ماه طول بکشد. اگر برنامه‌نویسی را به صورت خودآموز یاد گرفتید و استخدام شدن برایتان دشوار است، می‌توانید برای تقویت رزومه خود، در یک بوت‌کمپ ثبت‌نام کنید و یا اینکه سراغ شرکت در دوره‌های معتبر و گرفتن گواهینامه بروید.

به تمرین ادامه دهید

همان‌طور که می‌دانید، برنامه نویسی یک حرفه‌ی به سرعت در حال توسعه است. اینکه امروز برنامه نویسی را یاد بگیرید و این اطمینان را داشته باشید که تمام مهارت‌ها و دانش برنامه نویسی را کسب کردید، تضمین‌کننده این نیست که در چند سال آینده نیز برنامه نویسی موفقی باقی بمانید. شما باید به یادگیری مهارت‌های جدید و زبان‌های برنامه نویسی جدید ادامه دهید.

برنامه نویسی به تمرینِ بسیار و یادگیری مداوم نیاز دارد. دانش برنامه نویسی روز به روز تغییر می‌کند و شاهد هستیم که هر روز ابزارها، زبان‌های برنامه نویسی و علم جدیدی در این حوزه معرفی می‌شود. بنابراین به‌روز بودن، یادگیری علم روز و همچنین تمرین بسیار در برنامه نویسی، حرف اول را در موفقیت می‌زنند.

مسیر تحصیلی برنامه نویسی

برای گرفتن مدرک دانشگاهی در حوزه برنامه نویسی در ایران، هیچ رشته‌ی خاصی برای برنامه نویسی وجود ندارد و شما باید سراغ دیگر رشته‌های مرتبط بروید تا بتوانید دانش خود در حوزه فناوری اطلاعات را افزایش دهید. بیشتر برنامه نویسان حرفه‌ای، برنامه نویسی را به واسطه بوت‌کمپ‌ها یاد گرفته‌اند و یا اینکه سراغ منابع آنلاین و رایگان رفتند تا بتوانند این هنر و زبان‌های مختلف برنامه نویسی را یاد بگیرند. اما اگر دوست دارید در مسیر شغلی برنامه نویسی، مدرک دانشگاهی نیز داشته باشید، لیست زیر نمونه‌هایی از مدارک دانشگاهی است که برای ورود به مسیر شغلی برنامه نویسی می‌توانید سراغ یکی از آنها بروید:

  • لیسانس نرم افزار
  • مهندسی کامپیوتر
  • لیسانس ریاضی

علاوه بر مدرک رسمی، بسیاری از برنامه نویسان برای کسب مهارت، دانش و تجربه‌ی بیشتر در زمینه خود، گواهینامه دریافت می‌کنند یا در «بوت‌کمپ‌های کدنویسی» شرکت می‌کنند.

شما می‌توانید بدون مدرک، برنامه نویس کامپیوتر شوید اما لازم است که در یادگیری نظم داشته باشید. تحقیق کنید که برنامه نویسان موفق از چه مهارت‌هایی در مشاغل روزمره خود استفاده می‌کنند و به طور خاص، به دنبال آن مهارت‌ها باشید. برای پی بردن به این مهارت‌ها و دانش برنامه نویسان موفق، می‌توانید ویدیو تماشا کنید، در وبینارها شرکت کنید، کتاب بخوانید و به پادکست‌های برنامه نویسی گوش دهید.

تماس با ما

آدرس:تهران، خیابان پاسداران، بوستان ششم، نبش پایدارفرد، پلاک ۱۰۷، طبقه سوم، واحد ۱۲
ایمیل:info@kardix.com
linkedininstagramtelegram
کلیه حقوق و اطلاعات مربوط به وب‌سایت متعلق به شرکت نبوغ آفرینان آریا (Iran Talent) می‌باشد.